Weboldal készítés, internetes alkalmazások fejlesztése

A .htaccess fájl használata

Néha szükség van arra, hogy a táhely szolgáltató által biztosított alapbeállításokon módosítsunk. Ilyen eset, amikor az oldalunk optimalizálását végezzük ( SEO ) és azt szeretnénk elérni, hogy az oldalunk címe, a domain név csak www előtaggal, vagy csak www előtag nélkül működjön. Azért fontos ez, mert ha mindkettő verzió él, akkor azt a google duplikálásnak veszi és ugye azt büntetni fogja.

Két megoldás van: Az Apache szervernek (ami a szolgáltató kezelésben van és nagyon vigyáz rá, hisz az ott futó oldalakat kiszolgáló rendszerről van szó), szóval a szervernek van több mod rewrite nevezetű funkciója, melyek segítségével ilyen apró trükkök megvalósíthatók. Ezeket a rendszergazdával kell beállítatni, tehát fel kell venni a szolgáltatóval a kapcsolatot és el kell neki mondani, hogy mit szeretnénk. Ez is megoldható, de körülményes és van jobb módszer is.

 

A jobb módszer a saját ".htaccess" állomány elhelyezése a weboldal főkönyvtárába. Joomla rendszerek esetén ez a fájl htaccess.txt formátumban található meg a gyökérben, ebben a formályában hatástalan, ha használni akarjuk, akkor át kell nevezni .htaccess -re.

FONTOS! A .htaccess fájl befolyásolhatja az oldalunk működését, akár elérhetetlenné is válhat, csak óvatosan vele!!!!!

Nézzük a konkrét feladatot:

1./ Azt szeretnénk, hogy az oldalunk csak www előtaggal legyen elérhető, ha valaki a böngészőbe www előtag nélkül írja be az oldalunk címét, akkor irányítódjon át a www-s verzióra:

.htaccess fájlba a RewriteEngine On sor után beszúrandó sorok:

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\. [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

 

2./ Ha a szerver 2MB-nál nagyobb fájlt nem enged feltölteni, akkor a .htaccess fájlal megoldható a probléma. Helyezzük el ezt a sor a fájlban:

php_value upload_max_filesize 30M

 

 

 

.htaccess fájl elmentése után mehet fel a szerver gyökerébe!